Kada galima mylėtis po persileidimo?

Kada galima mylėtis po persileidimo?

Persileidimas – labai skausminga tema. Kai partneriai sužino, kad laukiasi kūdikio, dažniausiai tą palydi džiaugsmo banga, tačiau tuomet, jei įvyksta persileidimas, išgyvenama labai didelė jausmų įvairovė. Tai – visiškai normalu, ir tik nuo jūsų pačių priklausys, kada vėl norėsite bandyti susilaukti vaikelio. Vis dėlto, naudinga žinoti tam tikrus fiziologinius dalykus: taigi, kada po persileidimo vėl galima bandyti pastoti, ir kada apskritai vėl galima mylėtis?

Ankstyvas ir vėlyvas persileidimas

Persileidimas – tai nėštumo nutrūkimas iki 22 nėštumo savaitės. Jei jis įvyksta iki 14 nėštumo savaitės, tai laikoma ankstyvuoju persileidimu, o tuomet, jei tai įvyksta 14-22 nėštumo savaitę, – vėlyvuoju. Statistika yra gana liūdna: net 12-15 procentų visų pastojimų baigiasi persileidimu. Tam gali turėti įtakos įvairūs veiksniai, tokie kaip alkoholio vartojimas, rūkymas, antsvoris, netinkama mityba, vartojami vaistai, ir t.t. Vis dėlto, tikrai nereikia pulti savęs kaltinti: kartais persileidimas įvyksta tarsi be jokios priežasties, ir tam nebūtinai turi įtakos jūsų gyvenimo būdas. Tam gali turėti įtakos genetiniai, endokrinologiniai, anatominiai ir kiti veiksniai.

Kas vyksta organizme po persileidimo?

Po persileidimo gimdos kaklelis prasiplečia, nes iš gimdos turi pasišalinti vaisiaus audiniai. Priklausomai nuo to, koks buvo nėštumo laikotarpis, užsivėrimo terminas gali svyruoti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Po persileidimo visada svarbu kreiptis į ginekologą, kuris atliks apžiūrą ir galės įvertinti, kada vėl bus galima grįžti prie įprasto lytinio gyvenimo. Po persileidimo padidėja infekcijų riziką, todėl pirmuosius mėnesius lytinių santykių metu rekomenduojami prezervatyvai.

Kada galima mylėtis po persileidimo?

Net 75 procentai persileidimų yra vadinamieji „cheminiai“ persileidimai: nėštumo testas buvo teigiamas, tačiau ultragarso tyrimo metu nėštumo nepavyko nustatyti. Jei taip nutiko ir jums, tokiu atveju galite iš karto grįžti prie įprasto lytinio gyvenimo.

Atsižvelkite į emocinį aspektą

Jei fiziškai esate pasiruošusi mylėtis, tai anaiptol nereiškia, kad esate pasiruošusi ir emociškai. Gali būti, kad dėl persileidimo kaltinsite save, galbūt jums atrodys, kad kūnas jus nuvylė, ir t.t. Tokie jausmai yra visiškai normalus dalykas, todėl tikrai nereikia savęs spausti ir stengtis kuo greičiau grįžti prie įprasto lytinio gyvenimo. Visiškai normalu ir tai, jei nekantraujate, kada ir vėl galėsite mylėtis: tikrai nereikia savęs teisti dėl juntamų jausmų. Kai tik būsite pasiruošusi vėl mylėtis, tada ir turėtumėte pradėti aktyvų lytinį gyvenimą.

Kontracepcija po persileidimo

Laikotarpiu tarp persileidimo iki kitų menstruacijų beveik visada įvyksta ovuliacija, todėl tikimybė pastoti išlieka tokia pati kaip įprastai. Jei dar nesate pasirengę pradėti naujos gyvybės, šiuo laikotarpiu vertėtų naudoti kontracepcijos priemones (pavyzdžiui, prezervatyvus). Jei taikote natūralaus šeimos planavimo metodą, iškart po persileidimo tęskite bazinės kūno temperatūros matavimą. Pirmąja ciklo diena laikykite persileidimo dieną. Iš pradžių bazinė kūno temperatūra gali būti aukšta (kaip ir nėštumo metu), tačiau po kurio laiko temperatūra pasieks įprastą lygį ir netrukus galėsite pastebėti ovuliaciją patvirtinantį bazinės kūno temperatūros pakilimą. Jei nenaudojate jokių kontracepcijos priemonių, palaukite nevaisingų dienų, ir tuomet galėsite mylėtis be didelės pastojimo rizikos. Žinoma, nepamirškite, kad natūralus šeimos planavimas nėra šimtaprocentinė apsauga nuo pastojimo.

Kada po persileidimo galima vėl bandyti pastoti?

Pirmiausia vertėtų pasitarti su ginekologu, kuris patas, kiek laiko vertėtų vengti nėštumo. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, vėl bandyti pastoti vertėtų ne anksčiau nei praėjus 6 mėnesiams po persileidimo, tačiau tai – labai individualu. Neseniai paskelbto tyrimo duomenimis, moters organizmas po persileidimo gali atsistatyti vos po vieno menstruacijų ciklo. Dažniausiai kitas nėštumas praeina be jokių komplikacijų, o gimęs vaikelis būna sveikas. Labai svarbu tai, kad moteris būtų emociškai pasiruošusi vėl pastoti, o dėl fiziologinių dalykų svarbu pasitarti su gydytoju.

Kaip padidinti pastojimo tikimybę?

Jei nekantraujate kuo greičiau susilaukti vaikelio, o gydytojas jau palaimino jūsų sprendimą vėl pastoti, galite išbandyti įvairias priemones, kurios padidina pastojimo tikimybę. Naudinga ir vėl stebėti vaisingas dienas, pakankamai dažnai mylėtis (lytinių santykių metu taip pat gali būti naudojami lubrikantai pastojimui, vaisingumui) ir, žinoma, vengti streso. Nereikėtų koncentruotis į vieną vienintelį tikslą: jei atsipalaiduosite ir mėgausitės savo partnerio artumu, tikėtina, kad galėsite pastoti be jokių ypatingų pastangų.

Kaip išvengti pakartotino persileidimo?

Deja, mes ne viską galime kontroliuoti, tačiau nėštumo metu galima vadovautis tam tikrais patarimais: rekomenduojama dėvėti natūralaus audinio apatinius, dažniau apiprausti lytinius organus (tam gali būti naudojamas vanduo ir muilas arba intymios higienos priemonės), naudingos vandens procedūros (pavyzdžiui, plaukiojimas baseine) bei popietinis  miegas. Taip pat būtina pasirūpinti tinkama burnos higiena bei rūpintis savo mityba (jei gydytojas nenurodė kitaip, naudinga papildomai vartoti folio rūgštį). Vertėtų vengti tam tikrų sporto šakų, tokių kaip jodinėjimas slidinėjimas ar šuoliai į vandenį. Jei nėra jokių komplikacijų, nėštumo metu tikrai nereikia vengti lytinių santykių.

Swede Fruity Love Lubricant Tropical Fruits Honey 50 ml - vandens pagrindo lubrikantas, su atogrąžų vaisių ir medaus skoniu bei aromatu. Sut...
Pjur Aqua Panthenol 30 ml aukščiausios kokybės, vandens pagrindu pagamintas asmeninis lubrikantas su maitinamuoju, regeneruojančiu pa...
Pjur MED Repair Glide 100 ml - regeneruojantis vandens pagrindo lubrikantas su hialurono rūgštimi. Šis lubrikantas yra skirtas...
Pjur Med Clean Spray 100 ml - jūsų intymios higienos bei sekso žaisliukų valiklis. Pjur Med Clean Spray sekso žaislų valiklis yra šve...
Durex Play Strawberry 50 ml - braškių skonio bei aromato lubrikantas sukurtas vandens pagrindu. Šis lubrikantas nėra riebus, n...
LuxuriA Feel Coconut & Melon 60 ml - vandens pagrindo lubrikantas, su kokoso ir meliono kvapu. Sukurtas makšties ir analiniam drė...