Kada galima mylėtis po spiralės įdėjimo?

Kada galima mylėtis po spiralės įdėjimo?

Gimdos spiralė – tai gana populiari kontraceptinė priemonė, kuri padeda efektyviai išvengti neplanuoto nėštumo. Moterims, nusprendusioms rinktis būtent šią kontraceptinę priemonę, gana dažnai kyla įvairių klausimų, susijusių su spiralės naudojimu, jos patikimumu bei galimu šalutiniu poveikiu. Taip pat dažnu klausimu tampa ir tai, kada galima mylėtis po spiralės įdėjimo, taigi, pabandysime atsakyti į visus dažnai užduodamus klausimus.

Gimdos spiralių tipai

Skiriami du gimdos spiralių tipai – tai hormoninės ir varinės spiralės. Tinkamiausią kontraceptinę priemonę turėtų parinkti gydytojas, kuris atliks išsamią ginekologinę apžiūrą, įvertins menstruacijų ciklą, moters ateities planus, ir t.t. Vis dėlto, naudinga žinoti, kokiomis savybėmis pasižymi šie du gimdos spiralių tipai:

  • Hormoninė spiralė išskiria medžiagas, kurios tirština gimdos kaklelio gleivinę ir apsunkina spermatozoidų patekimą į gimdą. Dėl šios kontraceptinės priemonės menstruacijų kraujavimas įprastai būna ne toks gausus, be to, tai gali susilpninti menstruacijų skausmus. Vis dėlto, naudinga žinoti, kad pirmaisiais hormoninės spiralės naudojimo mėnesiais kraujavimas gali būti nereguliarus.
  • Varinė spiralė yra vienas pigiausių kontracepcijos metodų, kurios veikimo laikas yra itin ilgas. Šio tipo spiralė gali būti taikoma net ir žindančioms moterims, kurioms netinka hormoninė kontracepcija. Naudojant šio tipo spiralę, menstruacijos gali būti gausesnės ir skausmingesnės, be to, ši spiralė gali būti juntama lytinių santykių metu.

Kada dedama gimdos spiralė?

Jei gydytojas jau įvertino, kad jums gali būti taikoma gimdos spiralė, jums reikės įsigyti parinkto tipo spiralę bei suplanuoti vizitą pas gydytoją. Gimdos spiralė gali būti dedama bet kurią menstruacijų ciklo dieną, tačiau tą geriausia daryti pirmąją ciklo savaitę, nes taip bus maksimaliai sumažinama pastojimo rizika. Ši procedūra trunka vos kelias minutes, o po jos moterims rekomenduojama valandą ramiai pagulėti. Vėliau galima užsiimti įprasta veikla.

Ar spiralės įdėjimas yra skausmingas?

Nors dažniausiai spiralės įdėjimo metu nejuntamas skausmas, tačiau tuomet, jei gerai pažįstate  savo organizmą ir baiminatės dėl nemalonių pojūčių, galite paprašyti, kad būtų atliekamas vietinis nuskausminimas.

Kaip dažnai teks lankytis pas gydytoją?

Praėjus 10 dienų po spiralės įdėjimo, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju. Vėliau vizitą pas gydytoją reikės planuoti po kitų menstruacijų, o dar vėliau – kas 6 mėnesius. Vizito metu bus įvertinama, ar spiralė yra savo vietoje, ir ar nepasireiškė šalutiniai reiškiniai, dėl kurių nebegalima nešioti spiralės. Labai svarbu tai, kad spiralė nebūtų nešiojama ilgiau nei rekomenduojama (šis laikas gali varijuoti nuo trejų iki penkerių metų).

Koks galimas šalutinis poveikis?

Pirmuosius mėnesius po spiralės įdėjimo gali būti juntamas apatinės pilvo dalies maudimas, menstruacijos gali būti gausesnės nei įprastai ar skausmingesnės. Įprastai šie nemalonūs reiškiniai praeina po kelių mėnesių (jei ne, tuomet vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju).

Ar tai – tikrai patikima kontraceptinė priemonė?

Tikrai taip.  Jos efektyvumas yra net 98-99%. Jei gimdos spiralė yra tinkamai įdėta, praktiškai nėra jokios tikimybės pastoti.

Ar kontraceptinę spiralę gali naudoti negimdžiusios moterys?

Deja, ne. Gimdos spiralę gali naudoti tik gimdžiusios moterys, kurios ganėtinai ilgą laiką neplanuoja pastoti, ir kurių lytiniai santykiai yra gana dažni. Vertėtų nepamiršti, kad spiralė neapsaugo nuo lytiškai plintančių ligų, todėl turint daugiau nei vieną partnerį vertėtų naudoti prezervatyvą.

Kada galima mylėtis po spiralės įdėjimo?

Po spiralės įdėjimo rekomenduojama bent parą susilaikyti nuo lytinių santykių. Jei spiralė yra įdedama tinkamu menstruacijų ciklo metu, apsauga nuo nepageidaujamo nėštumo yra užtikrinama iš karto.

Kas nutiks, jei kontraceptinė spiralė nebus laiku išimama?

Labai svarbu nepamiršti gimdos spiralę laiku išimti. Tai turėtų būti atliekama menstruacijų metu. Jei gimdos spiralė nešiojama per ilgai, lytinių santykių metu gali būti juntamas skausmas, be to, spiralė gali įaugti į gimdos raumenis ir sukelti tikrai rimtas pasekmes.

Ar spiralė gali trukdyti lytiniams santykiams?

Įprastai gimdos spiralė lytinių santykių metu nėra juntama. Jei tai kelia diskomfortą (pavyzdžiui, jei makštis yra išsausėjusi), pagelbės  lubrikantai, o tuomet, jei juntamas skausmas ar kiti nemalonūs simptomai, vertėtų pasitarti su gydytoju. Kartais diskomfortą kelia netinkamai įdėta spiralė arba jos pasislinkimas, todėl visa tai gali ištaisyti vos vienas apsilankymas pas gydytoją.

LuxuriA Lovtail Mojito 60 ml - aromatinis, vandens pagrindo lubrikantas, su Mojito kokteilio kvapu. Švelnus ir ilgai išliekant...
Bioglide Lubricant & Massage Oil - natūralus malonumas ir patogumas viename Bioglide Lubricant & Massage Oil - ypatingai sukurtas pr...
Durex Play Massage 2 in 1 Guarana Stimulating 200 ml - masažo želė bei lubrikantas viename buteliuke. Sudėtyje turintis guaranos ekstrakto. ...
Durex Naturals Intimate Gel 100 ml - natūralus, lengvas lubrikantas vandens pagrindu. Pagamintas vien iš natūralių ingredientų, palai...
Swede Fruity Love Pink Grapefruit With Mango 50 ml - vandens pagrindo lubrikantas, rožinio greipfruto ir mango skonio, bei aromato. Š...
Exs Clear 100 ml - drėkinantis, naturalus lubrikantas vandens pagrindu. Alijošiaus ekstraktai švelniai ramina odą bei ją apsau...