Prezervatyvų patikimumas, efektyvumas: ar jie apsaugo nuo nėštumo?

Prezervatyvų patikimumas, efektyvumas: ar jie apsaugo nuo nėštumo?

Tarp kontracepcijos priemonių prezervatyvams tenka tikrai garbinga vieta – tiek dėl jų efektyvumo, taip pat populiarumo, tiek dėl to, kad tai viena iš seniausių kontracepcijos priemonių žmonijos istorijoje. Patrauklus kainos ir kokybės santykis svariai prisideda prie jų populiarumo. Pavyzdžiui, ar žinote, kad pasaulyje kiekvienais metais sunaudojama net apie 6–9 milijardus prezervatyvų? Šiandien jie yra pasirenkami ir kaip apsauga nuo lytiniu keliu plintančių ligų, ir kaip priemonė užkirsti kelią neplanuotam nėštumui. 

Prezervatyvų apsauga procentais: kokia tikimybė pastoti su prezervatyvu?

Ar prezervatyvai apsaugo nuo nėštumo? Tai itin dažnas klausimas, kylantis tiems, kurie nori išvengti neplanuoto pastojimo. Pirmiausia verta pažymėti, jog Europos Sąjungoje į prezervatyvus, kurie „paleidžiami“ į rinką žiūrima labai atsakingai – jie testuojami itin skrupulingai, prezervatyvų efektyvumas, patvarumas, atsparumas plyšimui tikrinami ir tvirtinami daugeliu procedūrų. Šias patikras atlaikę „sargiai“ gauna CE ženkliuką. Tad rinkdamiesi prezervatyvus atkreipkite dėmesį, ar yra CE žymėjimas.

Beje, ne visi pagalvoja, kad prezervatyvai turi galiojimo terminą. O jie tikrai jį turi ir šią datą irgi būtina rasti ant pakuotės. Galiojimo terminui pasibaigus prezervatyvas tikrai yra netinkamas naudoti, net jei vizualiai jis jums atrodys dar visai geras.

Tai jei prezervatyvą perkate kokybišką ir jo galiojimo laikas nepasibaigęs, tikėtina, kad jis užtikrins aukštą apsaugą nuo nepageidaujamo nėštumo. Visi CE žymėjimą turintys prezervatyvai demonstruoja labai aukštą efektyvumą ir patikimumą nepageidaujamo nėštumo kontekste.

Tad kiek procentų apsaugo prezervatyvai nuo neplanuoto nėštumo? Ne paslaptis, kad šimtu procentų nuo nepageidaujamo nėštumo apsaugo tik susilaikymas ir jokia kontracepcijos priemonė daugiau tokio efektyvumo nepademonstruos. Bet prezervatyvai tikrai patenka tarp vienų iš pačių efektyviausių – apsauga nuo nėštumo siekia net apie 95–98 proc. Konkretus veiksmingumas priklauso nuo prezervatyvo kokybės ir teisingo naudojimo.

Dar vienas gana dažnas klausimas, kokia yra tikimybė pastoti su prezervatyvu? Taigi jei prezervatyvas yra nepažeistas, jo galiojimo laikas nepasibaigęs ir produktas yra aukštos kokybės, tai pastojimo galimybė tikrai menka – teigiama, kad tai vos apie 2–5 proc. Tačiau kas kita, jei prezervatyvas jau netinkamas naudoti (dėl minėtų priežasčių) – tuomet neplanuoto nėštumo tikimybė smarkiai šokteli į viršų. Taip pat šiame kontekste būtina paminėti ir netinkamą prezervatyvo dydžio pasirinkimą, kas irgi gali būti susiję su neplanuotomis pasekmėmis. Jei pasirinksite per mažą prezervatyvą, jis gali plyšti pačiu netinkamiausiu metu ir nėštumo tikimybė bus labai didelė. Tas pats ir su per dideliu sargiu – jis lytinio akto metu lengvai gali nuslysti, jūs to galit nė nepajusti ir nėštumo tikimybė bus beveik tokia pati, kaip ir mylintis be prezervatyvo.

Beje, kalbant apie tai, koks prezervatyvų patikimumas, svarbu paminėti, kad nenaudotumėte aliejaus pagrindo lubrikantų ir kitų geresniam slydimui skirtų aliejinių priemonių, nes aliejus silpnina lateksą.

Nors, kaip minėjome, prezervatyvo apsauga labai aukšta, tačiau kartais jie nesuveikia. Ir daugeliu atvejų dėl to kaltas net ne pats prezervatyvas, tačiau nenuoseklus ir neteisingas jų naudojimas. Pavyzdžiui, jau minėti aliejaus pagrindo lubrikantai, silpninantys latekstą, yra viena iš priežasčių. Pasibaigęs galiojimo laikas, netinkamos prezervatyvo laikymo sąlygos (pavyzdžiui, ilgai pagulėjęs saulėje, piniginėje) – dar pora aspektų, kodėl jo apsauga gali gerokai sumažėti.

Kokių priemonių dar galima imtis siekiant išvengti neplanuoto nėštumo?

Prezervatyvai yra viena iš seniausių ir populiariausių kontracepcijos priemonių, bet toli gražu ne vienintelė. Tad ką galima rinktis dar?

Kontracepcijos priemones galima suskirstyti į kelias grupes:

  • Barjerinės: tai jau aptarti prezervatyvai, taip pat diafragmos, spermicidais užpildytos kontraceptinės kempinės ir kt.
  • Hormoninės: kontraceptinės tabletės, kontraceptiniai žiedai, specialūs pleistrai ir kt.;
  • Ilgalaikės kontracepcijos priemonės: vienos iš populiariausių – makšties spiralės;
  • Natūralūs šeimos planavimo būdai: vaisingų dienų sekimas, lytinio akto nutraukimas ir pan..

Vienos apsaugos priemonės skirtos moterims, kitos – vyrams. Pasirinkite, kas jūsų poroje yra priimtiniau. Tiesa, pasirinkimas dar remiasi ir į finansines galimybes, tad įvertinkite ir jas. Kontracepcijos priemonių kainos tikrai labai skirtingos, pavyzdžiui, prezervatyvai išsiskiria labai patraukliu kainos ir kokybės santykiu, o tokios priemonės kaip makšties spiralė ar panašios pareikalaus daug didesnių išlaidų, bet atkreipkite dėmesį, kad tai – ilgalaikė investicija, tad verta įvertinti išlaidas ir ilgalaikėje perspektyvoje. Būtinai atsižvelkite į priemonių veiksmingumą. Laikoma, kad veiksmingiausios yra makšties spiralės, kontraceptinės tabletės, kontraceptiniai  pleistrai, makšties žiedai, taip pat prezervatyvai.

Durex Performa 12 vnt - prezervatyvai iš vidaus sutepti specialiu lubrikantu, kuris savo sudėtyje turi 5% benzokaino, kuris padeda ko...
Durex Mutual Pleasure prezervatyvai - tai puiki pasirinktis tiems, kurie nori išskirtinį malonumą ir pasitenkinimą abiem partneriams....
Durex Select Flavours - aromatizuoti bei spalvoti Durex vaisiniai prezervatyvai keturių nuostabių aromatų. Durex Select Flavours prezervatyv...
Durex Mix 60 vnt. - apsaugos priemonių rinkinys, kuris leis sutaupyti, bei užtikrins apsaugą nuo neplanuoto nėštumo ir lytiniu keliu ...
Durex Invisible Close Fit 3 vnt. - mažesnio dydžio, ploni prezervatyvai. Labiau priglundandys, ir šiek tiek trumpesni prezervaty...
Durex Pleasuremax - stimuliuojantys prezervatyvai su unikaliu nelygiu rantytu paviršiumi bei iškilusiais taškeliais. Su...