Kada galima pastoti? Klausimai ir atsakymai apie pastojimo tikimybę

Kada galima pastoti? Klausimai ir atsakymai apie pastojimo tikimybę

Kada galima pastoti? Klausimai ir atsakymai apie pastojimo tikimybę

Neplanuotas nėštumas kartais gali apversti visą gyvenimą aukštyn kojom, todėl naudinga žinoti, kada pastojimo tikimybė yra didžiausia, o kada – minimali. Ši informacija padės ne tik vengiant nepageidaujamo nėštumo, bet taip pat ir planuojant šeimos pagausėjimą. Taigi, kada galima pastoti, o kada neverta dėl to nerimauti?

Kada galima pastoti?

Klausimas, „ar galėjau pastoti?“, moterims gali iškilti įvairiose situacijose. Net ir tada, jei yra naudojamos apsaugos nuo nėštumo priemonės, tikimybė, kad galėjote pastoti, vis dar išlieka. Atrinkome dažniausiai užduodamus klausimus ir pateikėme į juos atsakymus: tikimės, kad tai jums padės išsklaidyti visas abejones.

Kada galima pastoti po mėnesinių?

Tikimybė pastoti  iškart po mėnesinių tikrai egzistuoja, tačiau ji yra gana menka. Ar galima pastoti po mėnesinių, priklauso nuo to, koks yra jūsų menstruacijų ciklo ilgis ir kiek trunka mėnesinės. Dažnai teiraujamasi, ar galima pastoti po mėnesinių antrą dieną, tačiau tokia tikimybė yra gana maža. Įprastai ovuliacija įvyksta 11-21 ciklo dieną, todėl šiomis dienomis bus didžiausia tikimybė pastoti. 

Kada galima pastoti nutraukus kontraceptikus?

Nutraukus kontraceptikus kada galima pastoti? Atsakymas į šį klausimą yra labai paprastas: jei nutrauksite kontraceptinių tablečių vartojimą, pastoti galėsite jau kito ciklo metu, ir visai nesvarbu, kaip ilgai buvo naudojama ši kontraceptinė priemonė. Taigi, jei nenorite pastoti, kontraceptines tabletes beveik iš karto turėtų pakeisti prezervatyvai ar kitos apsaugos nuo nėštumo  priemonės.

Kada galima pastoti po persileidimo?

Tarp persileidimo iki kitų mėnesinių beveik visuomet įvyksta ovuliacija, todėl tikimybė pastoti netampa mažesnė. Vis dėlto, naudinga žinoti, kad Pasaulio Sveikatos Organizacija rekomenduoja pastoti praėjus ne mažiau nei šešiems mėnesiams po persileidimo.

Kada galima pastoti po gimdymo?

Kai po gimdymo moterys nesulaukia mėnesinių, jos dažnai mano, kad šiuo laikotarpiu neįmanoma pastoti, tačiau tai nėra tiesa. Įprastai moteris gali pastoti jau pirmojo ciklo po gimdymo metu, todėl neplanuojant šeimos pagausėjimo vertėtų naudoti apsaugos priemones.

Kada galima pastoti po cezario pjūvio?

Jei moteriai buvo atliktas cezario pjūvis, vėl mylėtis rekomenduojama po 6-8 savaičių. Jei planuojate vėl pastoti, prireiks šiek tiek kantrybės: po šios operacijos rekomenduojama pastoti ne anksčiau nei po metų, nes audiniai turi visiškai sugyti. Kada vėl pavyks pastoti, labai individualu.

Pastojimo tikimybė

Natūralu, kad tam tikru laikotarpiu tikimybė pastoti yra didesnė nei kitomis dienomis, todėl naudinga žinoti, kada tokia tikimybė yra didžiausia, o kada – visai menka.

Ar gali pastoti 50 metų moteris? Iki kiek metu moteris gali pastoti?

Iki kiek metų moteris gali pastoti, yra labai individualu, nes tai yra susiję su pokyčiais, vykstančiais jos organizme. Nors neretai teiraujamasi, ar galima pastoti 48 metų, ar yra tikimybė pastoti sulaukus 50  ir daugiau metų, ir t.t., tačiau į šį klausimą nėra vienareikšmio atsakymo. Premenopauzė įprastai prasideda 45 metų moterims, tačiau tai priklauso ir nuo to, kada jai prasidėjo pirmosios mėnesinės (galima pastebėti tendenciją, kad kuo anksčiau prasideda menstruacijos, tuo anksčiau prasideda ir premenopauzė, nes tai yra susiję su išsekusiu kiaušidžių rezervu). Dabar pirmųjų mėnesinių sulaukia vis jaunesnės mergaitės, taigi, ir menopauzė gali būti ankstesnė. Vidutinis menopauzės pradžios amžius šiuo metu yra 51 metai: jei šie organizmo pokyčiai dar neprasidėjo, tuomet gali pastoti ir 48, ir 50 metų moteris.

Ar galima pastoti prieš mėnesines?

Ar įmanoma pastoti prieš mėnesines? Taip, tokia tikimybė tikrai egzistuoja, tačiau ji yra labai nedidelė. Ar įmanoma pastoti prieš mėnesines, priklauso nuo to, ar jūsų menstruacijų ciklas yra reguliarus. Jei menstruacijos visada pasirodo laiku, tuomet didelė tikimybė, jog ovuliacija jau bus įvykusi, ir šiuo laikotarpiu nėra jokių šansų pastoti.  

Ar galima pastoti iškart po mėnesinių, antrą dieną ir vėliau?

Nors tokia tikimybė yra nedidelė, tačiau ji visada išlieka. Nereikėtų pamiršti, kad tikimybė pastoti didėja artėjant ovuliacijos datai, be to, spermatozoidai kiaušintakiuose gali laukti lemiamo momento, todėl jūs galėsite pastoti.

Ar galima pastoti iškart po gimdymo?

Po gimdymo įprastai rekomenduojama palaukti bent 4-6 savaites, ir tik tuomet lytiškai santykiauti. Laikotarpis, per kurį moteris atsigauna po gimdymo, yra labai individualus. Jei jau esate pasirengusi grįžti prie aktyvaus lytinio gyvenimo, vertėtų pasvarstyti, kokias kontraceptines priemones naudosite po gimdymo, nes tikimybė pastoti bus tokia pat, kaip ir anksčiau.

Ar galima pastoti per pirmą kartą arba mylintis antrą kartą?

Jei neplanuojate pastoti, kontraceptinės priemonės turi būti naudojamos iš karto, kai tik pradedate aktyvų lytinį gyvenimą. Nors vis dar sulaukiama klausimų, ar galima pastoti per pirmą kartą, ar galima pastoti mylintis antrą kartą, ir t. t., tačiau svarbu atminti vieną dalyką: pastoti gali bet kuri vaisingo amžiaus moteris, ir visai nesvarbu, kelintą kartą ji mylisi.

Ar įmanoma pastoti..?

Gyvenime pasitaiko įvairių situacijų, ir kartais moterys būna gana sutrikusios, nes nežino, ar po lytinių santykių jos galėjo pastoti. Išsklaidykite visas abejones ir raskite atsakymus į klausimus, kuriuos ne visada patogu užduoti. Taigi, verta pasidomėti, ar gali pastoti per mėnesines, ar yra tikimybė pastoti nuo priešspermio, ir t.t.

Ar įmanoma pastoti, jei sperma patenka ant lytiniu lupu?

Nors tikimybė yra menka, tačiau ji išlieka. Ar įmanoma pastoti, jei sperma patenka ant lytinių lūpų, priklausys nuo to, ar spermatozoidai pateks į makšties prieangį ir pasieks subrendusią kiaušialąstę. Vaisingomis dienomis tikimybė pastoti tikrai išliks.

Ar įmanoma pastoti per mėnesines?

Ar įmanoma pastoti per mėnesines, priklausys nuo jūsų ciklo ilgio ir reguliarumo. Menstruacijų metu pastojimo tikimybė yra mažesnė nei kitu ciklo metu, tačiau svarbu stebėti savo menstruacijų ciklą ir sekti vaisingiausias dienas.

Ar įmanoma pastoti per nevaisingas dienas?

Ar įmanoma pastoti per nevaisingas dienas? Ir taip, ir ne. Moteris gali pastoti tik maždaug tris dienas per ciklą, todėl mylintis nevaisingomis dienomis tikimybė pastoti siekia vos 5-6 procentus.

Ar įmanoma pastoti nebaigus į vidų?

Ar įmanoma pastoti nebaigus į vidų, priklausys nuo to, kokiomis ciklo dienomis mylėsitės. Nepamirškite, kad nutraukto lytinio akto (NLA) efektyvumas siekia vos 70 procentų, tad rizika pastoti yra pernelyg didelė. Ar įmanoma pastoti nuo priešspermio? Tikrai taip. Priešspermyje yra nuo 10 iki 20 milijonų spermatozoidų, todėl priešejakuliacinis skystis taip pat gali apvaisinti kiaušinėlį.

Ar įmanoma pastoti po ovuliacijos?

Ar įmanoma pastoti po ovuliacijos, yra labai individualu. Po ovuliacijos galima pastoti tik labai trumpą laiką. Kai kiaušinėlis palieka kiaušidę, spermatozoidas jį gali apvaisinti vos 12-48 valandas, taigi, tikimybė yra labai maža. Per kiek laiko moteris pastoja po lytinio akto? Taip nutinka tada, kai spermatozoidas apvaisina kiaušinėlį, tačiau nėštumo testai tą parodys tik po kelių savaičių (jei įtariate, kad galėjote pastoti, nėštumo testą bus tikslinga atlikti nesulaukus menstruacijų).

Olia Danilevich iliustracija iš pexels.com

Ar įmanoma pastoti oraliniu būdu per burną?

Ar įmanoma pastoti per burną? Tikrai ne. Nors klausimas, ar įmanoma pastoti oraliniu būdu, turi vienareikšmį atsakymą, tačiau nepamirškite, kad išlieka rizika užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis.

Ar įmanoma pastoti geriant kontraceptines tabletes?

Ar įmanoma pastoti geriant kontraceptines tabletes, labai priklauso nuo to, ar nepamirštate jas laiku išgerti. Tinkamai vartojant oralinius kontraceptikus tikimybė pastoti yra labai nedidelė, nes šių preparatų veiksmingumas gali būti net iki 99,7 proc.

Ar įmanoma pastoti su prezervatyvu?

Tinkamai naudojant prezervatyvus, šios barjerinės kontraceptinės priemonės efektyvumas siekia net 95-98 procentus.

Ar įmanoma pastoti su spirale?

Spiralės efektyvumas siekia 98-99 procentus, todėl tai yra tikrai efektyvi apsaugos nuo nėštumo priemonė.

Susijusios prekių kategorijos
Nėštumo testai
Lubrikantai
Durex prezervatyvai
Nėštumo testai kasetės
Nėštumo testai juostelės
Durex Pleasure Me 12 vnt. dėžutė - prezervatyvai su nelygiu, rantytu paviršiumi ir iškilusiais taškeliais. Norisi ...
Durex Invisible Extra Lubricated 10 vnt - tai pats ploniausias prezervatyvas kuris suteptas papildomu kiekiu lubrikanto, kad mylintis netrūk...
Durex Select Flavours - aromatizuoti bei spalvoti Durex vaisiniai prezervatyvai keturių nuostabių aromatų. Durex Select Flavours prezervatyv...
Durex Thin Feel 18 vnt. - reguliaraus dydžio ir plonumo prezervatyvai. Užtikrina itin natūralius pojūčius lytinių santykių metu. Nežiurint į...
Durex Fun Mix 24 vnt - skirtingų rušių Durex prezervatyvų rinkinys. Keturių skirtingų rūšių prezervatyvai leis išbandyt...
Clear Choice One - 1 vnt. nėštumo testas juostelė, tai patikimas ir lengvai naudojamas būdas nustatyti nėštumą. Šis tes...