Nėštumo testas „vaiduokliukas“ - kas tai?

Nėštumo testas „vaiduokliukas“ - kas tai?

Nėštumo testas „vaiduokliukas“ – kas tai?

Pasitikrinti, ar esate nėščia, dabar yra labai paprasta – tereikia prekybos centre ar vaistinėje įsigyti vienkartinį  nėštumo testą ir jį atlikti. Visų namuose atliekamų nėštumo testų veikimo principas yra labai panašus: ant indikatoriaus patekęs šlapimas sureaguoja su jame esančiomis medžiagomis, ir tuomet testas parodo, ar netrukus galėsite džiaugtis šeimos pagausėjimu. Nėštumo testai aptinka žmogaus chorioninį gonadotropiną (hCG), kuris gaminasi nėštumo metu, todėl tai leidžia sužinoti, ar pastojote. Nors nėštumo testų tikslumas siekia net 99 procentus, tačiau kartais jo rezultatai sukelia tam tikrų abejonių.

Nėštumo testas „vaiduoklis“

Nėštumo testas vaiduoklis – tai toks testas, ant kurio esanti linija yra blyški ar vos matoma. Nėštumo testas vaiduokliukas gana dažnai sukelia daugybę klausimų, tačiau įprastai tai reiškia vieną iš dviejų dalykų:

  • Tai – ankstyvas nėštumas: jei moteris nėštumo testą atliko per anksti, šlapime gali būti nepakankamas hCG kiekis, todėl testas yra neryškus. Neryški ar „išplaukusi“ linija gali reikšti, kad moteris yra ankstyvoje nėštumo stadijoje.
  • Klaidingas nėštumo testas: jei šlapimo koncentracija yra per maža, nėštumo testas yra pasibaigusio galiojimo, arba testas yra atliktas netinkamai, linija gali būti neryški.

Ką tokiu atveju daryti? Ar gali nėštumo testas meluoti? Geriausia nėštumo testą pakartoti kitą dieną su pirmuoju rytiniu šlapimu (tikėtina, kad tuomet testo juostelė bus ryškesnė). Taip pat galima palaukti keletą dienų ir tada pakartoti nėštumo testą. Jei nėštumo testas neigiamas, bet mėnesinių nėra, apsilankykite pas ginekologą, kuris atliks ultragarso ar kraujo tyrimą ir galės išsklaidyti visas jūsų abejones.

Nėštumo testas neigiamas, bet mėnesinių nėra – priežastys

Ar gali nėštumo testas nerodyti nėštumo? Kartais nėštumo testas yra neigiamas, tačiau menstruacijos taip ir nepasirodo. To priežasčių gali būti gana nemažai:

  • Stresas: kartais pakanka visiškai iš pirmo žvilgsnio nereikšmingos stresinės situacijos, kad smegenų žievės dalis, atsakinga už menstruacijas, taptų neaktyvi.
  • Vėlyva ovuliacija: jei moteris vartoja hormoninius medikamentus, ovuliacija gali vėluoti net 10-15 dienų.
  • Nutrauktas kontraceptinių tablečių vartojimas: jei anksčiau vartojote oralinius kontraceptikus, tačiau nutraukėte jų vartojimą, kelis mėnesius gali nebūti menstruacijų. Mėnesinių ciklas įprastai atsistato per 2-3 mėnesius, tačiau kartais prireikia ir pusės metų. Jei taip nenutinka, vertėtų kreiptis į gydytoją, kuris skirs medikamentus menstruacijų ciklo normalizavimui.
  • Antidepresantų vartojimas: menstruacijų ciklui gali turėti įtakos antidepresantų ar kitų vaistų vartojimas. Tokiu atveju vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju: esant poreikiui, gali būti išrašomi kiti vaistai, kurie neturės įtakos menstruacijų ciklui.
  • Perimenopauzė: moterų, sulaukusių 40 ir daugiau metų, reprodukcinė sistema jau ne tokia, kokia buvo anksčiau. Būtent todėl ovuliacija gali vėluoti arba visai neįvykti.
  • Staigūs kūno masės pokyčiai: jei staigiai priaugote ar numetėte svorio, organizmo funkcijos gali sutrikti. Pavyzdžiui, jei staigiai numetėte daug svorio, organizmui gali stigti svarbių vitaminų ir mineralų, o tuomet, jei staigiai priaugote svorio, gali sutrikti hormonų pusiausvyra, taigi, mėnesinių ciklas gali išsiderinti.
  • Staigūs klimato pokyčiai: jei išvykote į tolimą šalį, organizmui gali būti sunku prisitaikyti prie staigių pokyčių, todėl menstruacijų ciklas gali sutrikti. Organizmas patiria didelį stresą, taigi, taigi, mėnesinės gali vėluoti.
  • Pernelyg didelis fizinis krūvis: jei kilnojate svorius ar patiriate kitokį didelį fizinį krūvį, menstruacijų ciklas gali išsiderinti. Tam įtakos gali turėti ir pernelyg mažas riebalų kiekis organizme.
  • Kiaušidžių policistozė: sergant šia liga, sutrinka antinksčių, hipotaliamo, hipofizės, skydliaukės arba kiaušidžių veikla. Tai lemia hormoninės sistemos disbalansą. Be mėnesinių vėlavimo, galima pastebėti ir kitus požymius, tokius kaip staigus svorio augimas ar plaukuotumo padidėjimas.
  • Abortas: jei neseniai buvo atliktas nėštumo nutraukimas, tai gali lemti menstruacijų ciklo išsiderinimą. Jei nėštumo testas yra neigiamas, tačiau nesulaukiate mėnesinių, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Nepamirškite, kad menstruacijų dingimas ne visada yra susijęs su nėštumu. Jei norite jaustis ramiau, pasikonsultuokite su gydytoju, kuris nustatys menstruacijų dingimo priežastį ir prireikus paskirs gydymą.

Nėštumo testas vaiduokliukas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tima-miroshnichenko iliustracija iš pexels.com

Nėštumo testas teigiamas, bet prasidėjo mėnesinės – priežastys

Ar gali nutikti taip, kad nėštumo testas teigiamas, bet nesilaukiu? Pasirodo, nutinka ir taip. Nors nėštumo testo patikimumas yra tikrai labai didelis, tačiau visada rekomenduojama kreiptis įį gydytoją, kuris patvirtins, kad tikrai laukiatės (arba tą paneigs). Jei nėštumo testas teigiamas, bet prasidėjo mėnesinės, taip galėjo nutikti dėl kelių priežasčių:

  • Persileidimas ar nėštumo nutraukimas: jei persileidote arba pasidarėte abortą, atliktas nėštumo testas gali būti teigiamas. Po nėštumo nutraukimo arba įvykusio persileidimo hCG lygis pradeda mažėti, tačiau šis procesas yra gana lėtas. Tokiu atveju nėštumo testas gali būti teigiamas, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad ir vėl pastojote.
  • Negimdinis nėštumas: jei nėštumas yra negimdinis, nėštumo testas įprastai būna teigiamas (nėštumą patvirtina ir kraujo mėginys). Esant negimdiniam nėštumui, šlapimo testas, skirtas nustatyti nėštumą, gali rodyti neryškią juostelę. Taip pat gali būti juntamas pilvo skausmas, atsirasti nenormalus kraujavimas iš makšties, pasirodyti kraujingos rusvos išskyros. Tokiais atvejais visada būtina kreiptis į gydytoją, ir tą padaryti kiek įmanoma skubiau.
  • Kraujavimas nėštumo metu: Amerikos akušerių ir ginekologų koledžo specialistai nustatė, kad net 15-20 procentų moterų pirmąjį nėštumo trimestrą patiria kraujavimą. Taigi, jei nėštumo testas teigiamas, tačiau pastebėjote kraujavimą, tai nebūtinai reiškia, kad nesilaukiate. Implantacinis kraujavimas dažniausiai pastebimas praėjus 6-12 dienų po pastojimo. Kraujas gali būti nuo šviesiai rausvos iki tamsiai rudos spalvos, tačiau jis skiriasi nuo įprastų mėnesinių. Dažniausiai ant kelnaičių galima pastebėti tik kraujo dėmes: kraujavimas nėra toks stiprus, kad jums reikėtų įkloto ar tampono. Implantacinis kraujavimas įprastai trunka nuo kelių valandų iki trijų dienų.
  • Klaidingas testas: nepamirškite, kad nėštumo testai yra pakankamai tikslūs, tačiau jie nėra 100 procentų patikimi. Jei testas buvo teigiamas, tačiau jums prasidėjo menstruacijos, tai paprasčiausiai gali reikšti, kad testas buvo klaidingas.
  • Neaiškios priežastys: kartais kraujavimas gali atsirasti ir dėl nenustatytų priežasčių. Pavyzdžiui, kraujavimas gali atsirasti dėl gimdos kaklelio pakitimų ar dėl hormonų pokyčių.

Jei nėštumo testas teigiamas, tačiau atsirado kraujavimas, tai nebūtinai reiškia, kad prasidėjo mėnesinės. Jei jums kyla dvejonių, ar tikrai nesate nėščia, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju. 

DUK:

Ar gali nėštumo testas nerodyti nėštumo?

Tikrai taip. Taip gali nutikti, kai moters organizmas nepagamina pakankamai nėštumo hormonų. Ji gali būti nėščia, tačiau testas rodyti priešingai. Ar gali nėštumo testas rodyti neteisingai, jei jo galiojimo laikas pasibaigęs? Taip, tokiu atveju nėštumo testas taip pat gali nerodyti nėštumo (arba gali rodyti nėštumą, nors moteris nesilaukia). Labai svarbu nėštumo testą atlikti teisingai: geriausia tą daryti ryte ir laikantis instrukcijoje pateiktų nurodymų. Išsklaidyti abejones galite atlikdama kelis nėštumo testus ir, žinoma, apsilankydama pas gydytoją.

Ar gali nėštumo testas rodyti neteisingai, meluoti?

Klausimas, ar gali nėštumo testas rodyti neteisingai, užduodamas tikrai dažnai. Nepamirškite, kad šių testų patikimumas siekia 99 procentus, todėl visada išlieka vieno procento tikimybė, kad jis bus klaidingas. Jei dvejojate, ar  jis teisingas, atlikite jį dar kartą (tą geriausia atlikti kitą rytą su rytiniu šlapimu). Atminkite, kad gydytojo kabinete visada galite gauti tiksliausią atsakymą, todėl nėštumą galės patvirtinti kraujo ir ultragarso tyrimas. Nors nėštumo testas vaiduokliukas dažnai reiškia, kad esate nėščia, tačiau visada naudinga išsklaidyti savo abejones atliekant papildomus tyrimus.