Pagrindinės priežastys dėl kurių gali vėluoti mėnesinės

Pagrindinės priežastys dėl kurių gali vėluoti mėnesinės

Mėnesinės gali būti labai įvairios. Jos gali trukti ilgiau arba trumpiau, jų metu galima kraujuoti gana intensyviai, o kai kurios moterys džiaugiasi, kad vos teplioja, galiausiai, jos gali būti labai skausmingos arba visiškai nekelti jokio diskomforto. Visgi, kai įprastas ciklas sutrinka – reikia ieškoti priežasčių, kodėl taip nutiko. Tikrai neskubėkite gąsdintis, tačiau apgalvokite priežastis ir jeigu nerandate jos – kreipkitės į ginekologą.

Koks normalus mėnesinių ciklas?

Tiek puikiai žinančios apie mėnesinių ciklą, tiek turinčios kur kas skurdesnės informacijos yra apie jį bent girdėjusios. Tiesa, ne visos moterys moka savo ciklą teisingai skaičiuoti.  O skaičiavimas labai svarbus, nes leidžia mums kur kas geriau pažinti savo kūną ir pastebėti net menkiausius nukrypimus nuo normos.

Kiekviena vaisinga moteris kiekvieną mėnesį nuo pat paauglystės, kai menstruacijos prasideda, iki menopauzės, kai menstruacijos dingsta, patiria daugybę įvairių hormonų pokyčių. Visa tai vyksta tam, kad moters organizmas pasiruoštų nėštumui. Ir tai vadinama menstruaciniu ciklu. Kiekvieno ciklo metu yra subrandinamas kiaušinėlis, jis išleidžiamas iš kiaušidžių. Tuo metu gimdos gleivinė išveša, prisipildo kraujo, gleivių ir jei kiaušinėlis nebūna apvaisintas, toji gleivinė drauge su krauju pasišalina, t. y. moteriai prasideda mėnesinės. 

Paprastai sveikos moters menstruacijų ciklas gali trukti nuo 21 iki 35 dienų. Stabiliausias mėnesinių ciklas yra maždaug 20–40 gyvenimo metais. Iki trejų pirmųjų metų, kai mėnesinės prasidėjusios, ir maždaug 10 metų iki menopauzės galima įvairūs ciklo pokyčiai.

Menstruacinį ciklą sudaro keturios fazės:

  • Menstruacinė. Prasideda menstruacijos – pirmoji jų diena yra ir pirmoji naujo menstruacijų ciklo diena. Gali kamuoti pilvo skausmas, nuovargis, irzlumas, nuotaikų kaina, padidintas jautrumas ir panašiai. Ši ciklo fazė paprastai trunka apie 3–7 dienas.
  • Folikulinė. Prasideda drauge su menstruacine, o baigiasi, kai įvyksta ovuliacija. Kiaušidėse gaminami 5–20 folikulų, kurių kiekviename – nesubrendęs kiaušinėlis. Iš jų subręsta vienas, kartais du. Fazė trunka 7–21 dieną.
  • Ovuliacijos. Trumpiausia – vos vieną dieną trunkanti – menstruacijų ciklo fazė. Ovuliacija įvyksta maždaug 14 ciklo dieną. Pasirodo gausesnės, skaidrios išskyros, gali mausti pilvą, krūtis. Šios fazės metu didžiausia tikimybė pastoti.
  • Liuteininė. Jei apvaisinimas neįvyko, ši fazė truks apie 10–16 dienų, gali pasireikšti vadinamieji PMS simptomai, pakis išskyros – taps balkšvos ir tirštesnės.

Beje, gyvename technologijų laikais, tad išnaudokime jų teikiamas galimybes – savo ciklą sekti ir fiksuoti labai patogu programėlėse, kurių sukurta net ne viena. Ciklo sekimas labai svarbus ir jums pačioms, ir atvykus į ginekologo kabinetą.

Ar gali vėluoti mėnesinės?

Taip, menstruacijos tikrai gali vėluoti ir to priežasčių esti labai įvairių. Nors dažnai vėlavimo metu iškart pagalvojame apie nėštumą, tačiau tai toli gražu ne vienintelė priežastis.

Dėl ko vėluoja mėnesinės? Mėnesinių vėlavimo priežastys

Naudojama kontracepcija

Priklausomai nuo to, kokios kontraceptinės priemonės yra naudojamos, taip pat kinta ir galimas mėnesinių dažnumas ir net jų kiekis. Jeigu yra naudojami moteriški prezervatyvai, tuomet galima nesijaudinti dėl vėluojančių mėnesinių. Dažniausiai pokyčiai atsiranda tuomet, kai moteris pradeda vartoti kontraceptines tabletes, kurios veikia hormonus.

Kadangi nebūna mėnesinių – tai rodo, kad moteris tuo metu yra nevaisinga, tad mylėtis yra saugu. Netikėkite mitu, kad vartojant tabletes galima užkirsti kelią ateities nėštumui. Yra daug tyrimų ir pavyzdžių aplinkoje, kurie rodo, kad hormoninės tabletės nedaro neigiamos įtakos. Visgi, jeigu norite būti visiškai rami – geriausia kaip apsaugos priemonę yra rinktis prezervatyvus.

Dideli svorio pokyčiai

Gana dažnai jaunoms moterims dingsta mėnesinės dėl to, kad jos pradeda badauti. Kai kurios nustoja valgyti, o kitos pradeda kasdien, labai aktyviai sportuoti, kad kiekviena suvartota kalorija būtų išdeginama. Kai organizmui tenka susidurti su stresinėmis situacijomis – jis reaguoja. O dideli svorio pokyčiai yra viena iš priežasčių, kodėl gali sutrikti menstruacijų ciklas.

Stresas

Hormonų balansą gali sujaukti stresas. Reikia suprasti, kad stresas gali būti labai įvairaus lygio ir tuo pačiu žmonės pernaša labai skirtingo didumo stresą. Tai yra, nereikia artimo žmogaus mirties, kad tai sukrėstų. Gali būti kur kas paprastesnės priežastys pasijausti išėjusiai iš savęs. Dėl to hormonuose atsiranda disbalansas ir natūralu, kad ciklas sutrinka. Dažniausiai pasibaigus stresui ir sunormalizavus savo rutiną – mėnesinės vėl sėkmingai grįžta.

Policistinių kiaušidžių sindromas

Šį sindromą sukelia hormonų disbalansas, kuris pasaulyje „kankina“ nuo 5 iki 10 procentų moterų. Dažniausiai kartu su šiuo sindromu pasireiškia ir nereguliarios mėnesinės, skausmai jų metu ir panašiai. Gana dažnai yra girdima, kad turint šią bėdą moteris yra nevaisinga. Tikrai ne. Gana didelei daliai moterų pavyksta labai sėkmingai pastoti bei išnešioti vaisių be jokių medicininių intervencijų. Tačiau gerai, kai yra žinoma, kad moteris turi tokio tipo kiaušides. Tai dažniausiai skatina skirti jai daugiau priežiūros nėštumo metu.

Skydliaukės disfunkcija

Skydliaukė atsakinga už Jūsų medžiagų apytakos darbą. Jeigu skydliaukė veikia netinkamai – ji gali išreguliuoti ir mėnesinių ciklą. Paprasčiausiai jį veikia visi Jūsų organizme funkcionuojantys organai, tad kai kuris nors yra išbalansuotas, žinoma, gali pakisti ir ciklas.

Persileidimas

Dažniausiai po persileidimo moterų ciklas taip pat yra išbalansuotas, tad normalu, kad moterys gali sunerimti – at taip ir turi būti. Jeigu nežinote, kad persileidote – gali būti, kad taip ir nesužinosite, kadangi didelė tikimybė, kad viskas išsivalė reguliariai. Geriausias to įrodymas yra teigiamas nėštumo testas, kuris, deja, baigiasi persileidimu. Tiesa, jeigu įtariate, kad Jums buvo persileidimas – tokiu atveju siūlome keliauti pas mediką patikrai, kad jis patikrintų echoskopu ar viskas švariai išsivalė.

Vaistai

Taip pat prieš sutrikusio ciklo gali prisidėti ir vaistai, kuriuos jūs vartojate. Gana dažnai tokiais yra įvardijami gydantys depresiją, tačiau, žinoma, yra ir kitų. Labai dažnai tokia info yra pateikta vaistų informaciniame lapelyje, tad būtinai detaliau domėkitės ir jeigu įtariate, kad jie veikia ciklą – būtinai pasitarkite su mediku.

Kodėl vėluoja mėnesinės paauglystėje?

Pirmieji keleri metai nuo pirmųjų mėnesinių pasirodymo dažnai gali pažerti staigmenų, kalbant apie mėnesinių ciklą. Jis gali dažnai svyruoti ir tai bus visiškai normalu. Normalu ir tai, kad jos mėnesiui ar net keliems gali dingti, gali per mėnesį pasirodyti kelis kartus,  vieną mėnesį galima kraujuoti 2–3 dienas, o kitą – visas 7 ir panašiai. Tačiau kada kreiptis į gydytoją? Konsultacija būtų vertinga, jei ciklas trunka trumpiau nei 21 dieną arba ilgiau nei 35 dienas, jei staiga išsibalansavo, nebeliko jokio reguliarumo arba tada, jei kraujuojama ilgiau kaip savaitę.

Puiku, jei menstruacijos vidutiniškai kartojasi kas 28 dienas, nors paauglystėje ir 21–45 dienos dar yra normos ribose.

Jei visgi paauglės menstruacijos buvo reguliarios ir staiga dingo, vėluojančių mėnesinių priežastys gali būti tokios:

  • Per didelis fizinis krūvis. Sureguliavus mitybą ir sporto intensyvumą menstruacijos turėtų sugrįžti.
  • Stresas. Svarbu pasirūpinti kokybišku poilsiu, miegoti reikiamą valandų skaičių, rasti būdus, padedančius atsipalaiduoti, pasinerti į mėgiamas veiklas. Tokiu atveju dėl streso dingusios mėnesinė turėtų vėl pasirodyti.
  • Hormonų sutrikimai. Išsibalansavęs skydliaukės hormonų lygis gali lemti tai, kad mėnesinės dingsta.
  • Valgymo sutrikimai. Bulimija, anoreksija ir kiti valgymo sutrikimai gali prisidėti prie to, kad mėnesinės dingsta.
  • Nėštumas. Svarbu žinoti, kad jei paauglė jau gyvena lytinį gyvenimą, nėštumas tikrai gali būti vėluojančių mėnesinių priežastimi.

Kodėl vėluoja mėnesinės, o nėštumo testas neigiamas?

Jei vėluoja mėnesinės, nėštumo testas neigiamas, variantai gali būti du. Pirma, galbūt nėštumas dar ankstyvas ir testas jo dar nerodo. Tokiu atveju tikslinga pakartoti jį po kurio liko. Antra, mėnesinių vėlavimo priežastys yra kitos. O tai gali būti, kaip jau minėjome, stresas, ryškūs svorio pokyčiai, kontraceptinės priemonės, tam tikri vartojami vaistai, persileidimas, skydliaukės disfunkcija ar kai kurios ligos.

Kiek gali vėluoti mėnesinės ir ką daryti tokiais atvejais?

Mėnesinėms nepasirodant vos kelias dienas sunerimti tikrai nereikia. Dažnu atveju tai nereiškia nieko rimto. Neretai sureguliavus mitybą, kokybiškai pailsėjus ir atsipalaidavus menstruacijos pasirodo. Kas kita, jei mėnesinių nesulaukiate ilgesnį laiką. Tad kiek dienų gali vėluoti mėnesinės ir kada jau reikėtų kreiptis į gydytoją?

Mėnesinės vėluoja 1–2 dienas

Kai mėnesinės vėluoja 1 dieną, ar vos poros dienų vėlavimas tikrai nerodo nieko rimto, dažnu atveju jis gali būti net be jokios priežasties. Tad sunerimti tikrai nereikėtų.

Mėnesinės vėluoja 4–5 dienas

Jei mėnesinės vėluoja 5 dienas, manote, kad nesilaukiate, nejaučiate skausmo ar kitokio diskomforto, tuomet didelė tikimybė, kad menstruacijų vėlavimą sąlygojo stresas, poilsio stoka, pervargimas, galbūt turėjote skaudžių įvykių (pavyzdžiui, netektis) ar pervargote fiziškai. Jei mėnesinės vėluoja 4 dienas, pabandykite atsipalaiduoti, skirkite laiko sau, mėgiamoms veikloms, sureguliuokite mitybą ir būtinai išsimiegokite, pailsėkite.

Mėnesinės vėluoja  7 dienas

Jei mėnesinės vėluoja 7 dienas, tai yra ta riba, kai vėlavimas galimai nereiškia nieko rimto, tačiau vizitą pas gydytoją planuotis jau reikėtų, kad būtų išsiaiškinta, kodėl vėluoja mėnesinės.

Mėnesinės vėluoja 10 dienų

Vėluojant 10 dienų verta užsirašyti pas ginekologą, kuris apžiūrės, atliks reikiamus tyrimus ir padės identifikuoti, dėl ko vėluoja mėnesinės.

Kai mėnesinės vėluoja 10 dienų, galima pasidaryti nėštumo testą, nes yra nemaža tikimybė, kad tai ir bus menstruacijų nepasirodymo priežastis.

Mėnesinės vėluoja  2 savaites ir ilgiau

Jei vėluoja mėnesinės 2 savaites ar ilgiau, atlikite nėštumo testą. Tačiau nepriklausomai nuo jo rezultatų, užsirašykite pas gydytoją. Ilgesnio menstruacijų vėlavimo priežasčių gali būti ne viena: labai dažnai tai yra nėštumas, tačiau gali būti ir hormonų disbalansas, tam tikros ligos. Bet kuriuo atveju priežastis būtina identifikuoti ir arba toliau rūpintis sklandžiu nėštumu, arba gydyti ligas, sveikatos sutrikimus.

Pasante Internal Condom 3 vnt. - moteriškų prezervatyvų pakuotė. Tai antros kartos moteriškas pasante prezervatyvas be latekso...
Ormelle Female Condom 5 vnt. - skaidrus moteriškas prezervatyvas, suteptas švelniu lubrikantu. Šie moteriški pre...
Metal Hard Intimate Douche - dušo antgalis su žarna, norintiems pasiekti malonumo ir atsipalaidavimo akimirkas be jokių rūpesčių. &Sc...
Ormelle Female Condom - skaidrus moteriškas prezervatyvas, suteptas lubrikantu. Pagamintas iš aukštos kokybės latekso m...
Freedom Mini 3 vnt. - naujos kartos šiuolaikinėms moterims sukurti tamponai suteikia ne tik patikimą apsaugą kritinėmis dienomis, bet...
Freedom Mini moteriški tamponai 10 vnt. - naujos kartos šiuolaikinėms moterims sukurti tamponai suteikia ne tik patikimą apsau...