Ar galima pastoti per mėnesines?

Ar galima pastoti per mėnesines?

Ar galima pastoti per mėnesines?

Nėštumo kontrolė aktuali daugumai moterų. Pastojimo prevencijai neretai yra taikomas natūralaus šeimos planavimo metodas, todėl svarbu stebėti menstruacijų ciklą ir žinoti, kuriomis ciklo dienomis galima pastoti. Gana dažnu klausimu tampa tai, ar galima pastoti per mėnesines, todėl naudinga išsiaiškinti, kokia yra pastojimo tikimybė.

Ar menstruacijų laikotarpis yra vaisingas terminas?

Tikimybė pastoti per menstruacijas yra labai menka, nes ovuliacija įprastai įvyksta praėjus savaitei (ar dar vėliau) po mėnesinių. Taip nutinka tuomet, jei menstruacijų ciklas yra pakankamai reguliarus, o ciklo trukmė yra 28-30 dienų. Vis dėlto, nereikėtų pamiršti, kad kiekvienoje taisyklėje pasitaiko išimčių. Jei menstruacijų ciklas yra trumpas (21-24 dienos), ovuliacija įvyksta anksčiau. Be to, spermatozoidai palankioje terpėje gali išlikti gyvybingi iki 5 parų, todėl mylintis menstruacijų metu išlieka pastojimo tikimybė. Jei ciklas yra nereguliarus, labai sunku numatyti jo trukmę, taigi, ovuliacija gali įvykti anksčiau nei manoma.

Ar galima pastoti paskutinę menstruacijų dieną?

Jei kraujavimas trunka 6 ar 7 dienas, mylintis paskutinę menstruacijų dieną tikrai yra galimybė pastoti. Jei šiuo metu neplanuojate šeimos pagausėjimo, paskutinėmis menstruacijų dienomis turėtų būti naudojami prezervatyvai. Taip pat nepamirškite, kad didžiausia tikimybė pastoti yra artėjant ovuliacijos dienai. Jei planuojate kūdikį, vaisingomis dienomis rekomenduojama mylėtis kiekvieną arba kas antrą dieną.

Ar apskritai galima mylėtis per menstruacijas?

Nors mylėtis per menstruacijas gydytojai įprastai nedraudžia, tačiau svarbu žinoti, kad šiuo laikotarpiu infekcijų tikimybė yra didesnė, taigi, būtina laikytis tinkamos higienos. Be to, mylėjimasis per mėnesines yra priimtinas anaiptol ne visoms poroms. Tam tikrais atvejais (pavyzdžiui, jei menstruacijų metu juntamas didelis skausmas) seksas per mėnesines gali būti net naudingas, nes dėl išsiskiriančių hormonų skausmas gali būti nuslopinamas.

Kuriomis ciklo dienomis yra didžiausia tikimybė pastoti?

Menstruacijų ciklas prasideda pirmąją mėnesinių dieną, o tuomet, jei ciklas trunka 28 dienas, didžiausia tikimybė pastoti yra 11-21 ciklo dieną. Kartais gamta yra linkusi iškrėsti tam tikrų pokštų, ir ovuliacija įvyksta vėliau nei numatyta, todėl naudinga stebėti savo organizmą ir į tai atsižvelgti naudojant barjerines kontraceptines priemones.

Menstruacijų ciklo fazės

Skiriamos keturios pagrindinės menstruacijų ciklo fazės:

  • Menstruacinė fazė – tai mėnesinių laikotarpis. Jei moteris per ovuliaciją nepastojo, sumažėja estrogeno ir progesterono lygiai. Suvešėjusi gleivinė, kurios reikėtų vaisiaus išnešiojimui, nebėra reikalinga, taigi, ji pasišalina per makštį su krauju ir gleivėmis. Šioje ciklo fazėje gali būti juntamas skausmas pilvo apačioje, gali pasireikšti nuotaikų svyravimai, irzlumas, ir t.t. Ši fazė trunka nuo 3 iki 7 dienų.
  • Folikulinė fazė prasideda kartu su menstruacine faze, o baigiasi, kai įvyksta ovuliacija. Posmegeninei liaukai siunčiamas signalas, kad būtų išskiriamas folikulus stimuliuojantis hormonas. Šios fazės metu pagaminama maždaug 5-20 folikulų, kuriuose yra nesubrendęs kiaušinėlis. Subręsta tik vienas, sveikiausias kiaušinėlis, kuris gali būti apvaisinamas. Folikulinė fazė gali trukti 7-21 dienas (tai priklauso nuo ciklo trukmės).
  • Ovuliacijos fazė yra pati trumpiausia – ji tunka vos vieną dieną. Subrandintas kiaušinėlis yra išlaisvinamas ir kiaušintakiais keliauja link gimdos, kur jis gali būti apvaisinamas. Ovuliacija trunka 12-24 valandas: jei neįvyksta apvaisinimas, kiaušinėlis žūva. Ovuliacijos fazėje makšties gleivės tampa skaidrios ir primena kiaušinio baltymo konsistenciją. Kartais ovuliacijos metu juntamas pilvo maudimas, taip pat gali pasirodyti šiek tiek kraujingų išskyrų.
  • Liuteininė fazė: folikulo išlaisvintas kiaušinėlis tampa vadinamuoju geltonkūniu, kuris išskiria progesteroną ir estrogeną. Tai padeda palaikyti išvešėjusią gleivinę, kad apvaisintas kiaušinėlis galėtų įsitvirtinti gimdoje. Jei apvaisinimas neįvyksta, geltonkūnis sunyksta. Ši fazė trunka nuo 10 iki 16 dienų. Šiuo laikotarpiu gali pasireikšti PMS simptomai.

Jei moteris gerai pažįsta savo organizmą ir stebi savo kūno pokyčius, tai gali padėti nustatyti, kada įvyks ovuliacija. Deja, klausimas, ar galima pastoti per mėnesines mylintis be apsaugos priemonių, neturi vienareikšmiško atsakymo. Nors tikimybė, kad taip nutiks, yra labai nedidelė, tačiau nereikėtų pamiršti, kad kartais menstruacijų ciklas nėra pakankamai reguliarus, kad būtų galima numatyti būsimą ovuliaciją. Jei jūsų mėnesinių ciklas yra trumpas, arba jo trukmė yra linkusi varijuoti, dėl šventos ramybės šiomis dienomis naudokite barjerines kontraceptines priemones.

Durex Mutual Pleasure prezervatyvai - tai puiki pasirinktis tiems, kurie nori išskirtinį malonumą ir pasitenkinimą abiem partneriams....
Durex Invisible Super Thin 3 vnt. - ko gero patys ploniausi durex prezervatyvai pagaminti iš latekso gumos. Jeigu ieškote kuo ...
Durex Elite prezervatyvas yra optimalaus plonumo bei reikalingos drėgmės derinys, kad užtikrintų didžiausią jautrumą bei suteiktų daugiau ma...
Durex Feel Thin Extra Large 3 vnt dėžutėje - ne tik plonesni prezervatyvai, bet ir didesnio dydžio. Jeigu jums įprasti ploni prezervatyvai y...
Durex Pleasure Me 3 vnt - stimuliuojantys prezervatyvai nelygiu paviršiumi. Prezervatyvo išorėje esantys spuogeliai ir bangelė...
Durex Mutual Pleasure 3 vnt. - prezervatyvai su briauniuota ir taškuota tekstūra, sutepti specialiu lubrikantu, kuris padeda atitolin...